Lanthandelsmuseum i Ödebo Lanthandelsmuseum i Ödebo

Lanthandel

I ett komplett lanthandelsmuseum i direkt anslutning till min ateljé med keramik, konst och skulptur kan du uppleva hur det var att handla i den gamla affären förr i tiden.

Mycket av inredningen är bevarat från en gammal lanthandel från 1896. Där kunde du hitta det mesta alltifrån kläder, knappar och sytråd till salt sill, kaffe, snus och karameller m.m.

Med mitt stora intresse för att samla på gamla ting har samlingen utökats under årens lopp med diverse kläder, skyltar, förpackningar, burkar och askar att fylla lanthandelns alla hyllor och lådor med.

Vid större grupper vänligen kontakta mig för att boka tid! Har du tur kan det finnas veteran­prylar och kuriosa till försäljning när du gör ett besök! Entré 20 kr.

Esso-macken i Ödebo Esso-macken i Ödebo

Esso-mack

Upplev nostalgin och atmosfären i den lilla Esso-macken där du förr fick hjälp med att tanka, kolla oljan och t.o.m fick rutan putsad.

Esso

Macken är som hämtad direkt från 1960-talet. Byggd år 2016 i retrostil med lutande tak, den så kallade "sittande hunden". Du kan inte tanka här men väl få dig en dos nostalgi från svunna tider.

Både utvändigt och invändigt är Esso-macken utrustad med originaltillbehör från den tidens bensinstation. Här såldes lampor, fläktremmar, slang­klämmor, vindrutetorkare, olja och bensin m.m.

Cykelmuseum i Ödebo Cykelmuseum i Ödebo

Cykelverkstad

Titta gärna in i vårt cykelmuseum med cyklar från sekelskiftet och fram till moderna tiders tävlings­cyklar.

Strax intill Esso-macken uppfördes år 2019 ett litet cykel­museum med gamla veteran­cyklar och mopeder. Med detta vill vi knyta an till den verksamhet som Ålems Cykel­klubb och Ronny Tellmo (f.d tävlings­cyklist i klubben) haft i trakten sedan många år tillbaka.

Här inne har vi bland annat en cykel som användes i Sverige­loppet, ett klassiskt cykellopp som cyklades mellan Haparanda och Ystad på 1950- och 1960-talet. Det var i detta lopp 1951 som 66-årige Gustaf "Stålfarfar" Håkansson nekades att vara med på grund av sin höga ålder, men han cyklade ändå och kom i mål ett helt dygn före alla andra.

Hitta till Ingbritt Lundqvist

Ingbritt Lundqvist
Ödebo 414
384 93 ÅLEM

072-503 22 26
ingbrittlundqvist@live.se